Børnehuset Egedammen
PRISVINDENDE OG svanemærket institution

 

Børnehuset Egedammen er én af Danmarks første svanemærkede og CO2-neutrale institutioner. I 2023 vandt projektet Årets Arne - en pris der tildeles projekter af høj landskabelig og arkitektonisk kvalitet.

Gladsaxe Kommune har haft et ønske om, at institutionens udearealer også bidrager positivt til den grønne omstilling. Det sikrer vi ved at etablere et legelandskab i tæt kontakt med naturen, hvor LAR-anlæg, en minimal mængde af belægning samt masser af beplantning fremmer områdets biodiversitet. Materialevalget understøtter naturoplevelsen, da vi primært anvender inventar i træ og stål i tråd med svanemærkningen, ligesom vi har fravalgt gummiasfalt.

Varieret legepladslandskab til forskellige aldersgrupper

Vores projekt tager udgangspunkt i landskabets markante træk med et naturligt terrænfald ned mod den lille sø, Egedammen, samt en opdeling af legelandskabet i forskellige zoner, der imødekommer børnenes forskellige aldre og behov.

I børnehusets gårdrum ligger Haven, der rummer små, trygge legenicher særligt for de mindste børn. På Engen er der legehuse og plads til rolleleg, og i Grøften opsamler LAR-anlæg overfladevand og tagvand fra en del af børnehusets tagflade og giver mulighed for vand- og balancelege med varianter af broer, marksten og en mindre dæmning, der er vandets sidste stop, inden det ledes ud i Egedammen. På Bakken kan børnene bruge kræfter på terrænudfordringer og lege skjul i et pilekrat, og på Banen får de større børn plads til vild leg med boldspil. I Skoven kan børnene gå på opdagelse, lave bål, finde krible krable dyr, klatre eller hoppe fra stub til stub og gemme sig i krattet.

De varierede og inspirerende rammer medvirker til en tryg, oplevelsesrig og udviklende hverdag for både de store og små, vilde og stille, året rundt og i al slags vejr.

Vild natur som oplevelses- og læringsmiljø

Grundens mange smukke eksisterende træer har stor arkitektonisk og naturmæssig værdi for det fremtidige børnehus. For at styrke biodiversiteten tilføjer vi hjemmehørende træer og buske, der tilgodeser forskellige dyrearter som insekter, fugle og egern. Vi anlægger både klippede plæner og ikke klippede græs-arealer, som giver en naturlig karakter og god mulighed for en levende græsbund med et rigt dyreliv.

Over tid vil børnehusets udearealer få et mere naturligt og vildt udtryk ligesom det omkringliggende landskab, hvilket understøtter Gladsaxe Kommunes ønske om at give børnene mulighed for fordybelse og forundring og til på egen hånd at opleve og undersøge fænomener i naturen som årstider, elementer og dyreliv.

LOKALITET: Gladsaxe
BYGHERRE: Gladsaxe Kommune
PÅBEGYNDT: 2019
AREAL: 5000 m²
SAMARBEJDE: BBP Arkitekter, Lyngkilde Rådgivende Ingeniører
YDELSE: Dispositionsforslag, myndighedsprojekt, hovedprojekt, fagtilsyn

 
 
 

Interiørfoto: Jens. M. Lindhe