DSB
NYE GRØNNE VÆRKSTEDER

 
Fremtidens togdrift bliver elektrisk og lokomotivværkstedet flyttes i den forbindelse fra det centrale København til et tidligere landbrugsareal nordvest for landsbyen Mogenstrup nær Næstved. DSB’s areal er omgivet af værdifuld natur og seværdige landskabsformationer, heriblandt Mogenstrup Ås og Fladså banke.

En indpasning af værkstedsanlægget og dets arealer i omgivelserne er højt prioriteret i projektet og skal bidrage til en minimering af anlæggets visuelle påvirkning af landskabsoplevelsen. En række betydelige oplevelsesværdier er tilknyttet projektets tilstødende naturområder, Fårebakkerne, Stejlehøj samt en fremtidig, rekreativ sti. Disse skal projektet tage hensyn til.

Værkstedet og dets tekniske arealer er fortættet og tilbagetrukket mod vest mens ny beplantning etableres således at store dele af anlægget skærmes af både nord-, øst- og sydfra. Omvendt friholdes der for beplantning på udvalgte lokaliteter for at opretholde udsigten til åsen sydfra. Belysningen begrænser sig til reelle behov og placeres så den får minimal indvirkning på omgivelserne.

Anlægget placeres i samme terrænkote for at bidrage til en visuel ro og oplevelsen af en samlet teknisk helhed. Overskudsjord udlægges så terrænet opleves fladt og i kontrasten understreger åsen markante terrænformation, der rejser sig i landskabet.

Understøttelse af natur og biodiversitet

Ved nedlægningen af de opdyrkede landbrugsarealer opstår en mulighed for at udvikle ny natur på de ubebyggede arealer. Store dele af området gives tilbage til naturen og indskrives i et sammenhængende naturnetværk præget af åbenhed og tydelige landskabsformer. 

Vi har søgt at minimere de befæstede arealer, så mest mulig plads tildeles grønne strukturer og vækster. Hertil øges nedsivningen mens driftsomkostninger og klimatisk aftryk fra produktion og anlægning minimeres.

For at tage hensyn til eksisterende plante- og dyreliv, bevares eksisterende beplantning, hvor det er muligt. Ved plantning af nye træer og buske anvender vi hjemmehørende planter i strukturer, der taler ind i det omgivende landskabs vekslen mellem afskærmning og åbenhed. For at skabe nye levesteder for dyr og planter håndteres regnvand i integrerede, landskabelige overfladeløsninger, der bidrager med varierede fugtigheder og perioder med stående vandspejl.

For yderligere at sammenbinde området med omgivelserne udlægges store arealer til en naturligt drevet indvandring af arter. En indplacering af naturgræsarealer skal understøtte og bidrage til områdets artspulje samtidig med at det beplantningsmæssige formsprog fra åsens græsland gentages.

 

LOKALITET: Næstved
BYGHERRE: DSB
PÅBEGYNDT: 2021
AREAL: 692.000 m²
SAMARBEJDE: MT Højgaard, M.J. Eriksson, Systra, Holm & Grut Arkitekter
YDELSE: Underrådgiver, forslagsfaser, hovedprojekt