Noma 2.0

Kulturhistoriske omgivelser danner rammen for verdens bedste restaurant Noma. Beliggenheden langs med Københavns gamle voldanlæg, er lige på kanten mellem Christiania og Holmen. Et gammelt søminedepot ligger integreret i volden og er fredet som fortidsminde, ligesom det omkringliggende landskab.

 

Stedets rolle som kulturarv har stillet høje krav på både bygnings- og landskabsarkitekturen. Depotet er nu blevet transformeret til restaurantkøkken og nye tilbygninger huser de spisende gæster.

 

Med stor respekt for områdets historie har vi lavet et landskabs-projekt, der tager udgangspunkt i stedets anvendelse som militæranlæg. Rationalitet og funktionalitet er derfor nøgleord i designet, hvilket har været udgangspunktet for projektets materialitet og formsprog. Landskabsprojektet formidler stedets historie, både dets oprindelige kulturhistoriske landskab såvel som bygningsarkitekturen og dens nuværende funktion som undersøgende og nytænkende restaurant. Projektet består af en ankomststi og en produktionsgade, som danner ramme for den grønne, spirende have, lavet i samarbejde med beplantningskunstner Piet Oudolf.

 

Ankomststien er gæsternes første indtryk af Noma. Den leder gæsterne gennem haven til hovedindgangen. Den 99 meter lange sti, er enkel, tydelig og rationel og er lavet af store specialdesignede betonfliser. Stien er hævet fra jorden for at skabe kontrast til dens omkransende beplantning. Langs vejen passerer man tre drivhus, hvor Nomas eksperimenterende køkken holder hus og her får man også kig ind til produktionsgaden.

 

Produktionsgaden fungerer som Nomas backstage. Gaden er et livligt strøg, personalets arbejdssted med plads for dyrkning, madeksperiment og undersøgelser.