Universitetsfirkanten
restaurering på Københavns Universitets kulturmiljø

 
I Københavns gamle bydel renoverer vi, for Københavns Universitet, deres fire gårdrum med særlig respekt for det gamle kulturmiljø.

Universitetsfirkanten udgør i dag den ældste del af Københavns Universitet. Fortidens aftryk har formet en helhed, som vi i dag kan opleve og færdes i. At Universitetsfirkanten er et ganske særligt sted, fornemmes tydeligt når man bevæger sig inden for universitetsfirkantens mure. De fredede bygninger såsom Hovedbygningen på Frue Plads, Universitetsbiblioteket i Fiolstræde og Konsistoriebygningen, der er dateret tilbage til 1420´erne og regnes blandt Københavns ældste bygninger, bidrager hver med deres vigtige del af Københavns Universitets udviklingshistorie.

 

Universitetsfirkanten er udpeget som værdifuldt kulturmiljø i Københavns kommuneplan 2019

Et kulturmiljø defineres ofte som et geografisk afgrænset område, der i sin fremtræden afspejler væsentlige træk af den samfundsmæssige udvikling. Det er derfor ikke kun enkeltstående kulturarvselementer, men helheden som der lægges vægt på. Kulturmiljøet værdi ligger især i den fortællerkraft, som kulturmiljøet rummer. Det er afgørende for fortællerkraften, at de delelementer, der indgår i kulturmiljøets helhed, stadig er synlige og kan opleves af mennesker i dag.

Universitetsfirkanten er et afgrænset område, som rummer flere delområder – Biblioteksgården, Lindegården, Magnoliegården og Magasingården, der tilsammen udgør en helhed.

Dog er gårdrummene ad åre blevet moderniseret uden omtanke for helhed, kontekst og stedets særlige fortælling. De fire gårdrums belægningstyper og mønstre er ændret gradvist og helheden er ikke længere aflæselig som et sammenhængende kulturmiljø.

Stilfærdigt, men præcist greb

Vores opgave er at finde den rette balance i at ændre de dele i gårdene som forstyrer og ikke bidrager til helheden. Vi forenkler sammensætning af belægningstyper for at forstærke sammenhængen med de andre gårdrum. Vi arbejder med nordiske granitter i de klassiske formater som chaussesten, brosten, bordursten og knoldebro/pigsten.

Belægningen i de fire gårdrum skal samle området, men må ikke stjæle opmærksomheden fra de historiske bygninger, som skal have hovedrollen i fortællingen om Købehavns Universitets udviklingshistorie.

 

LOKALITET: København K
BYGHERRE: Københavns Universitet
PÅBEGYNDT: 2023
AREAL: 9600 m²
SAMARBEJDE: Rørbæk & Møller
YDELSE: Projektforslag, myndighedsprojekt, udførelsesprojekt

 
 
 
Lindegården danner ramme om Københavns Universitets ældste del. Her findes tilmed de ældste bygninger i København fra 1400-tallet.